joi, 4 august 2016

Cum se picteaza o cana? Etape si sfaturi utile pentru culorile acrilice

Cum se picteaza o cana?  Etape si sfaturi utile pentru culorile acrilice

       Daca in articolul anterior am dezvoltat etapele linilor drepte pictate pe cana <click aici pentru mai multe informati> in acest articol voi arata ce pasi trebuie urmati pentru a realiza o cana pictata manual cu acrilice si rezistenta la spalare.



A. Matriale necesare:

1. o cana simpla de ceramica
2. culori acrilice 
3. pensule subtiri si de grosimi medie
4. creion mai gros (B3, B4 sau B6)
5. model desen, 
6. vata si  spirt medicinal 
7. acces la un cuptor.

B. Etapele picturi cu acrilice pe o cana

1. Dupa ce cana a fost degresata corespunzator <vezi aici detali>, se traseaza cu un creion modelul dorit, dupa un model sau nu, depinde de tine.

      Sfat: Ai grija ca mereu suprafa de lucru sa fie curata. Daca atingi cu degetele sau mana, trebuie sa cureti din nou cu spirt, pentru ca grasimile de pe piele raman pe cana si iti va ingreuna munca. Adica, ti se poate intampla ca creionul sa nu "scrie" sau culoarea acrilica pusa pe cana sa nu ramana asa cum vrei tu, modificandu-si forma.


2. Apoi se traseaza cu o pensula subtire conturul cu negru (in cazul de fata)  sau cu alte culori, in functie de model.
3. Se lasa se se usuce bine, se retuseaza cu varful unei cozi de lemn si putin ascutit, de la o pensula.
4. Apoi se incepe sa se umple bine spatile, cat mai uniform si cu grija. Daca treci peste contur cu pensula, nu e problema, poti sa mai retusezi conturul.

      Sfat: Culorile acrilice se intaresc foarte repede, iar in acest sens trebuie sa ai grija la paleta de lucru, pentru ca se pot usca culorii neutilizate. Astfel, e bine sa pui exact ce culoare utilizezi atunci si o cantitate mica, pentru ca oricand poti completa. De asemenea, poti sa pui intr-o sticula cu pulverizator apa si sa stropesti regulat ( eu am o sticluza de handgel, dar merge si cea de spary de geamuri). Fii atent, daca lasi paleta cu, culori peste noapte a doua zi nu se vor curata decat cu buretele de sarma, insa daca trece mai mult timp, paleta iti va ramana colorata; crede-ma a patit-o, am plecat in vizita si am zis ca ma intorc repede, dar am stat 3 zile in loc de una, iar paleta nu s-a mai luat cu nimic. Dar daca stii vreo metoda, asteptam opinia ta in comendturi.


 4. Apoi dupa ce ai terminat de pictat tot ce ti-ai dorit, se lasa la uscat cateva ore. Eu las de pe o zi pe alta. Pe urma ce pune la cuptor pentru 25 minute ( nu stiu ce grade pentru ca la aragazul meu eu am doar: min si max, astfel eu pun la mediu, dar daca poti seta gradele, am citit ca trebuie intre 130-140 °C)


        Sfat: Pentru a fi sigur ca se arde si intareste corespunzator, e bine sa lasi cana in interior, inca 20-30 min dupa ce ai oprit cuptorul pentru a se raci treptat.

Apoi se scoate din cuptor, se lasa la racit si se spala cu partea moale a buretelui impreuna cu detergent de vase.



Va multumesc pentru interes!

 Iar daca doriti mai multe detalii legate de tablouri pictate <aici> , desene <apasa aici> sau icoane pictate pe sticla <click aici>


Daca ti-a placut articolul imparte-l cu prieteni, ai butoane pe alese mai jos. :D

2 comentarii:

  1. Foarte interesant articol. Felicitări! Culorile acrilice trebuie să fie speciale pentru sticlă sau acrilice normale. Se pot introduce și la cuptor normal, cu gaz?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt curios daca este posibil sa se ia desenul de pe cana . Ar fi necesar sa se aplice eventual un strat de lac?

    RăspundețiȘtergere